Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Περισσότερη Δημοκρατία - Πρόταση για το Ανακλητό



Σχόλιο
Οι θέσεις του Γιώργου Λιλλήκα είναι σύγχρονες, προοδευτικές και πρωτοποριακές. Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε μαύρη προπαγάνδα για να πείσουμε τον κυπριακό λαό. 

Οι θέσεις είναι τόσο καθαρές, που πραγματικά απορείς γιατί οι άλλοι υποψήφιοι δεν τις υιοθετούν;

Υπενθυμίζουμε την πρόταση για το Ανακλητό, πρόταση που εμβαθύνει την Δημοκρατία. 

Περιληπτικά:
 

Το 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μέσω της υπογραφής τους, μπορεί να ζητήσει δημοψήφισμα για το αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να δοθεί περισσότερη δύναμη στον λαό και να αφαιρείται από τον Πρόεδρο που με βάση το Σύνταγμά μας κανείς δεν μπορεί να τον κουνήσει από την θέση του, δίνοντας του μοναρχικές εξουσίες. Όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2011, μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί, παρά τις μαζικές παλλαϊκές διαδηλώσεις, το ψήφισμα της βουλής και το πόρισμα Πολυβίου, που όλα ζητούσαν την παραίτηση του Χριστόφια, αυτός αρνείτο. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Πρόταση του Ανεξάρτητου Υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα για το δικαίωμα των πολιτών να ανακαλούν τους αντιπροσώπους τους

Περισσότερη Δημοκρατία – Πιο υπεύθυνοι πολιτικοί

 ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Αντιπροσωπευτική (ή Έμμεση) Δημοκρατία στηρίζεται και λειτουργεί με βάση την αρχή ότι κυρίαρχος είναι ο λαός. Ο λαός ελεύθερα, με τη ψήφο του, επιλέγει τους Αντιπροσώπους του στους οποίους παραχωρεί μέρος της κυριαρχίας του, για να ασκήσουν εκ μέρους του την εξουσία (να κυβερνήσουν) για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (θητεία).


ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Οι εκλελεγμένοι Αντιπρόσωποι του λαού (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δήμαρχοι κλπ) δεσμεύονται έναντι των πολιτών με ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο. Αυτή την έννοια έχουν οι Πολιτικές Διακηρύξεις, τα Προγράμματα Διακυβέρνησης και οι δεσμεύσεις που τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα καταθέτουν προεκλογικά ενώπιον των πολιτών, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.
Ο λαός δεν εκχωρεί άνευ όρων ή εν λευκώ την εξουσία του σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Η λαϊκή κυριαρχία εκτίνεται συνεχώς και αδιάκοπα καθ’ όλη την θητεία. 

 ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από πλευράς δημοκρατικότητας, το Κοινοβουλευτικό Σύστημα υπερέχει αφού οι Αντιπρόσωποι του λαού στη Βουλή έχουν περισσότερες εξουσίες απ’ ότι στο Προεδρικό Σύστημα. Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οι Βουλευτές μπορούν όχι μόνο να ελέγχουν την Κυβέρνηση πιο αποτελεσματικά, αλλά και να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση αίροντας την εμπιστοσύνη τους προς αυτή. Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ισχύει η αρχή του ανακλητού. Όταν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του απολέσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, μια νέα πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο μπορεί, με τη ψήφο μομφής, να οδηγήσει σε παραίτηση την Κυβέρνηση με τελική εξέλιξη τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, προσφέροντας στους πολίτες των δικαίωμα να αποφασίσουν για την πολιτική που θέλουν να ακολουθηθεί.
Στο Προεδρικό σύστημα δεν παρέχεται αυτή η ευχέρεια, αφού το όλο σύστημα εδράζεται στον αυστηρό διαχωρισμό των τριών εξουσιών: Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική. Ως αποτέλεσμα τούτου, το δικαίωμα των πολιτών να ελέγχουν αποτελεσματικά τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι περιορισμένο εώς θεωρητικό. Το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για το ποιος και πώς θα τους κυβερνά, ασκώντας εκ μέρους τους, την εξουσία, περιορίζεται μόνο την ώρα της κάλπης και μια φορά κάθε πέντε χρόνια.
Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας ή κατάφωρα έχει παραβιάσει το κοινωνικό συμβόλαιο με βάση το οποίο εκλέγηκε, οι πολίτες δεν διαθέτουν το δημοκρατικό τρόπο και μέσα για να τον ανακαλέσουν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των Βουλευτών και των Δημάρχων. 
Η μη εφαρμογή της αρχής του ανακλητού επιτρέπει στους εκλελεγμένους από το λαό να νιώθουν ότι είναι υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες μόνο σε προεκλογικές περιόδους, με την κατάθεση είτε των προγραμματικών τους θέσεων, είτε ενός ωραιοποιημένου απολογισμού του έργου τους.
 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΛΗΤΟ 

Η Δημοκρατία πρέπει, συνεχώς, να εμβαθύνεται και να εμπλουτίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να εκσυχρονίζεται, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις, απαιτήσεις και προσδοκίες των πολιτών. Τα δικαιώματα και οι εξουσίες των πολιτών, πρέπει να διευρύνονται.
Αυτούς τους στόχους θέλει να υπηρετήσει η εισαγωγή και εφαρμογή της αρχής του ανακλητού στο πολιτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το ανακλητό πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να ισχύει για όλους τους εκλελεγμένους εκπροσώπους του λαού. Πρέπει, ακόμα, να λειτουργεί με τρόπο πού να μην είναι εις βάρος της πολιτικής σταθερότητας και να ανταποκρίνεται πραγματικά στο αίσθημα και στη βούληση της πλειοψηφίας στην κοινωνία. Η αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να προστατεύεται.
Σε περιόδους όπου κρίνεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή όποιοι άλλοι εκλελεγμένοι αντιπροσώποι του λαού, παραβιάζουν σοβαρές αρχές του Κοινωνικού Συμβολαίου ή έχασαν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος που τους εξέλεξε, θα μπορεί να ακολουθηθεί η ακόλουθη διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγεί σε διακοπή του χρόνου της θητείας και σε πρόωρες εκλογές. 

1. Συλλογή Υπογραφών:
Για να τεθεί σε εφαρμογή η όλη διαδικασία για πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να συλλεγούν υπογραφές που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος πού εξέλεξε τον αντιπρόσωπο του λαού του οποίου αμφισβητείται το δικαίωμα ολοκλήρωσης της θητείας του. Αν πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απαιτείται το ένα τρίτο του συνολικού εκλογικού σώματος. Αν πρόκειται για Βουλευτές θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της επαρχίας, ενώ για τον Δήμαρχο θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος του Δήμου.

2. Διενέργεια Δημοψηφίσματος:
Αφού συλλεγεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, θα διενεργείται εντός 30 ημερών Δημοψήφισμα στο αντίστοιχο εκλογικό σώμα με ερώτημα: «Επιθυμείτε να γίνουν πρόωρες εκλογές για…. ΝΑΙ ή ΟΧΙ;». Αν το 50% συν μια ψήφος αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τότε εντός 45 ημερών, θα πρέπει να διοργανώνονται εκλογές για το αξίωμα και τον πολιτειακό αξιωματούχο που οι πολίτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση. Ο υπό αμφισβήτηση εκλελεγμένος αντιπρόσωπος διατηρεί το δικαίωμα του να είναι υποψήφιος.

3. Διάρκεια θητείας:
Η επανεκλογή του αξιωματούχου ή η εκλογή νέου αξιωματούχου θα είναι για το υπόλοιπο της θητείας, όπως αυτή προβλέπετο κατά τη διενέργεια των κανονικών εκλογών.

4. Νομοθετική ρύθμιση:
Η αρχή του ανακλητού, όπως και η δημοκρατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα τύχει νομοθετικής ρύθμισης αφού επέλθει σχετική τροποποίηση του Συντάγματος και ψήφιση ειδικής νομοθεσίας και κανονισμών, έτσι ώστε να μην εναπόκειται η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου ή των Δημοτικών Συμβουλίων.
 
ΩΦΕΛΗ

Από την εφαρμογή αυτής της αρχή πρώτο, θα καταστεί πιο έντονα κυρίαρχος ο λαός και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της πολιτικής αφού τα πολιτικά πρόσωπα θα γνωρίζουν ότι είναι υπόλογοι έναντι των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί θέμα απόσυρσης της λαϊκής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο τους.
Δεύτερο, θα αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική και θα δημιουργηθούν συνθήκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αφού ενισχύεται αποφασιστικά ο ενεργός ρόλος τους. Η εξουσία επιστρέφει στα χέρια των πολιτών.

Θεωρώ ότι οι πολίτες είναι πολιτικά ώριμοι, για να γνωρίζουν και να μπορούν να κρίνουν σε ποιες περιπτώσεις θα ασκούν αυτή τη νέα μορφή εξουσίας. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία που θα επέτρεπε κατάχρηση της αρχής, αλλά είναι αρκετά απλή, για να μπορεί να εφαρμοστεί σε σοβαρές περιπτώσεις. Άλλωστε η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος θα υποχρεώσει τους κατεχόντες δημόσια αξιώματα, αλλά και τα Κόμματα, να είναι πιο προσεκτικοί και συνεπείς με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι επέλεξα συμβολικά την 11η Ιουλίου, για να ανακοινώσω αυτή την πρόταση ως ένδειξη τιμής προς τα δεκατρία παλλικάρια μας που έχασαν άδικα την ζωή τους στην τραγωδία του Μαρί, εκτελώντας το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα μας.
Η τραγωδία στο Μαρί είχε φέρει στο προσκήνιο το μέγα ζήτημα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης από τα πολιτικά πρόσωπα. Ανέδειξε επίσης το ζήτημα της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην εξουσία και την κοινωνία, ως βασική προϋπόθεση ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης των εκλελεγμένων αντιπροσώπων του λαού. Με την πρόταση μας για καθιέρωση της αρχής του ανακλητού, αποτείουμε φόρο τιμής στους δεκατρείς νεκρούς μας. Η ιστορία μας είναι διαποτισμένη από αγώνες και θυσίες. Οφείλουμε από τις θυσίες αυτές να αντλούμε διδάγματα, για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να πάει μπροστά.

Με την πρόταση μας ευελπιστούμε ότι η θυσία των παλικαριών μας θα συμβάλλει στην περαιτέρω εκδηματοκρατοποίηση του πολιτικού μας συστήματος. Στοχεύουμε, ακόμα, στο να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η εκλογή σε δημόσιο αξίωμα είναι πρώτιστα καθήκον προσφοράς προς το λαό και το Κράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου