Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Προτάση Λιλλήκα: Σε 2 βδομάδες το αργότερο θα αντιμετωπίζονται καρκίνος και καρδιοπάθειες‏



Σχόλιο
Πρόταση-τομή του Γιώργου Λιλλήκα για την υγεία:

«Η δική μας δέσμευση προς τους πολίτες είναι ότι σε επείγοντες καταστάσεις όπως ασθενείς με πιθανό καρκίνο ή πρόβλημα στην καρδιά θα εξετάζονται από ειδικό το αργότερο σε δύο εβδομάδες, εισάγοντας έτσι τον κανόνα των δύο εβδομάδων για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές αλλά και για να μην αυξάνεται δραματικά το κόστος περίθαλψης των ασθενών αυτών. Ο κανόνας των δύο βδομάδων θα εφαρμοστεί αρχικά στο δημόσιο τομέα και αργότερα με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα.»

------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να πραγματοποιήσουμε μια πολύτιμη συνάντηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναφορικά με το σοβαρό θέμα της υγείας των πολιτών και την επιτακτική ανάγκη ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του υφιστάμενου «συστήματος» υγείας με την τάχιστη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αρχικά, επισημάναμε με τους συνεργάτες μου στον ΟΑΥ τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του Κύπριου πολίτη, όπως μεταξύ των άλλων, την αύξηση χρόνιων παθήσεων και ειδικότερα των ψυχικών νοσημάτων, την αποφυγή χρήσης υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες με όλα τα συνεπακόλουθα, τη μετανάστευση-εξαγωγή επιστημονικού δυναμικού και κλείσιμο νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα κλπ. 


Ακολούθως ακούσαμε με πολλή προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Τέλος, παρουσιάσαμε στον ΟΑΥ σε συντομία τους 3 πυλώνες στρατηγικής που δημόσια προτείναμε πρόσφατα για γρήγορη και αποτελεσματική έξοδο της υγείας από την δεινή κρίση με την διάσωση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, μείωση του κόστους και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μη συστήματος στα πλαίσια της τάχιστης εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας με χρονικό ορίζοντα που δεν θα ξεπερνά τον ένα χρόνο.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να στηλιτεύσουμε την αναντιστοιχία λόγων και έργων τόσο του Υπουργού Υγείας όσο και του κ. Αναστασιάδη.
Αφενός παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση στον διορισμό Προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ που παραμένει ακέφαλος από τον Μάρτιο του 2012 με αποτέλεσμα το ΔΣ να μην μπορεί να συνεδριάσει και να λάβει αποφάσεις. Αφετέρου, η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για ένα ασαφές ΓΕΣΥ με επανέναρξη διαλόγου εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα 11 χρόνων, στο 2001, την ώρα που ο Κύπριος πολίτης βιώνει καθημερινά τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας του σε ουρές και λίστες αναμονής με σοβαρούς κινδύνους στην υγεία του.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφερθώ στην ψεσινή αποκάλυψη από τα ΜΜΕ ότι ένας συμπολίτης μας με πιθανή διάγνωση Καρκίνου μετά από παραπομπή από τον δημόσιο και ιδιωτικό ιατρό του δόθηκε ραντεβού για εξέταση ειδικού στο ΓΝΛ σε 7 μήνες (Μάιο του 2013) γεγονός που θα καταδίκαζε την υγεία του.

Η δικής μας δέσμευση προς τους πολίτες είναι ότι σε επείγοντες καταστάσεις όπως ασθενείς με πιθανό καρκίνο ή πρόβλημα στην καρδιά θα εξετάζονται από ειδικό το αργότερο σε δύο εβδομάδες, εισάγοντας έτσι τον κανόνα των δύο εβδομάδων για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές αλλά και για να μην αυξάνεται δραματικά το κόστος περίθαλψης των ασθενών αυτών. Ο κανόνας των δύο βδομάδων θα εφαρμοστεί αρχικά στο δημόσιο τομέα και αργότερα με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα. 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου