Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η "σοσιαλιστρία" Αθηνά Κυριακίδου στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο‏

Σχόλιο
Στο πιο κάτω άρθρο της στον Φιλελεύθερο (12/09/2012) η Αθηνά Κυριακίδου του ΔΗΚΟ, η οποία τυγχάνει και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλά για την "εξέγερση του ΔΝΤ" και "προειδοποιεί" για τα δεινά που θα φέρει μια πολιτική λιτότητας σαν και αυτές που επέβαλε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ισπανία.

Δεν είναι τραγικό να τα λέει όλα αυτά η Αθηνά Κυριακίδου; Η "σοσιαλίστρια" που στήριζε την παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση Χριστόφια (που μας έφερε, με τον Σιαρλή της Τράπεζας Κύπρου ως Υπουργό Οικονομικών) την Τρόικα, και που τώρα μεταλλάχτηκε και βρίσκεται στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο στηρίζοντας για Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη του οποίου είναι γνωστές οι ακραίες θέσεις για την οικονομία!
 


Οι πραγματικοί σοσιαλιστές πήραν ήδη θέση και στηρίζουν Γιώργο Λιλλήκα.

Όχι σε πολιτικές λιτότητας που θα πλήττουν τους εργαζομένους, όχι σε αύξηση της ανεργίας, όχι σε υποθήκευση του εθνικού πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας, όχι λοιπόν σε πολιτικές που στηρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο δυστυχώς στηρίζει η "σοσιαλίστρια" Αθηνά Κυριακίδου.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ:

«Η εξέγερση του ΔΝΤ»
Της Αθηνάς Κυριακίδου*

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ως πολιτική ηγεσία οφείλουμε να λάβουμε και να ακολουθήσουμε τις ορθές αποφάσεις. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη της μεσαίας τάξης για να μπορούμε να έχουμε υγιή κοινωνία και ισχυρή οικονομία.

Στην τελευταία σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η ολομέλεια καταδίκασε τη μονόπλευρη λιτότητα που επιβάλλουν στους λαούς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές λιτότητας συνιστούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα». Περαιτέρω, η ΚΣΣΕ επεσήμανε ότι «οι δημοσιονομικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, εντείνουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμβάθυνσης της κρίσης και υπονόμευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Οι εμπειρίες από τις χώρες που έχουν εφαρμόσει τη συνταγή της λιτότητας, καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν σε βάρος της πλατιάς μάζας της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε βάρος της μικρομεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τα μέτρα λιτότητας, σε μεγάλο βαθμό, αφορούν περικοπές σε κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, και κυρίως επηρεάζονται άτομα τα οποία ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί τεράστιο μέρος του πληθυσμού στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται αντιδράσεις και να προκαλείται κοινωνική αναταραχή και αστάθεια. Γεγονότα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα λάμβαναν χώρα, συμβαίνουν πλέον τακτικά και σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ζωής έχουν προειδοποιήσει σχετικά με το θέμα. Ο νομπελίστας οικονομολόγος
Joseph Stiglitz, προσπαθώντας να αναδείξει την άμεση σχέση ανάμεσα στις πολιτικές της λιτότητας και στην πρόκληση κοινωνικών αναταραχών, αρκετά χρόνια πριν, διατύπωσε τη φράση «η εξέγερση του ΔΝΤ» προκειμένου να περιγράψει τι επακολουθεί της εφαρμογής των πολιτικών αυτών.

Οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας των δοκιμαζόμενων από την κρίση λαών, που σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπονται σε πράξεις βίας και καταστροφής. Την ίδια ώρα, επίσημα στοιχεία σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία καταδεικνύουν την αύξηση της εγκληματικότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Η συνταγή της εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να βασίζεται απλά και μόνο σε μια «λογιστική» πράξη. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και άλλους παράγοντες όπως τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης. Ιδιαίτερα, οι όποιες πολιτικές εφαρμοστούν, δεν πρέπει να επηρεάζουν δυσανάλογα τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ρωγμών στον κοινωνικό ιστό. Η συνεισφορά του καθ
ʼ ενός από εμάς, στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, πρέπει να είναι ανάλογη των δυνατοτήτων μας και ταυτόχρονα να οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα.

Ως πολιτική ηγεσία δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κοινωνικό περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε αλλιώς θα θέσουμε την κοινωνία σε κίνδυνο και κατ
ʼ επέκταση θα αποτύχουμε σε αυτό που πρέπει να αποτελεί το βασικό μας στόχο: την έξοδο από την ύφεση, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της ανάπτυξης.

* Η Αθηνά Κυριακίδου είναι βουλευτής Λεμεσού - ΔΗΚΟ, Αντιπρόεδρου Σοσιαλιστικής Ομάδας ΚΣΣΕ
www.athinakyriakidou.com

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΣΕΛ. 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου