Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Υπάτη Αρμοστεία καλούν τον Αναστασιάδη για να του προσφέρουν πρόγευμα οι Άγγλοι




Σχόλιο
Δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο εκλεκτός των Άγγλων και της εδώ Ύπατης Αρμοστείας τους. Δεν πρόφτασε να πατήσει πόδι στην Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών William Hague και πριν καλά-καλά δει τον Χριστόφια, πρόσφερε πρωί-πρωί πρόγευμα στον Νίκο Αναστασιάδη!


Μάλιστα, η συναγερμική εφημερίδα "Αλήθεια" το προβάλει περίπου ως επίτευγμα, και δεν ξεχνά μάλιστα να επιτεθεί κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου λέγοντας πως το 2005 που ο Τάσσος τόλμησε και τα έβαλε με τον ανθέλληνα πρώην Βρετανό ΥΠΕΞ Jack Straw, τότε εκείνος ευθύνεται που ο τελευταίος... έγινε φιλότουρκος, λες και δεν ήταν!

Πλήρης άφεση αμαρτιών για τους Άγγλους από την συναγερμική εφημερίδα!
 
-------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ:

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΧΕΪΓΚ

Breakfast with William
7 Σεπτέμβριος 2011

Δεν γνωρίζω το επίπεδο της σχέσης που έχει ο Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ. Υποψιάζομαι ότι οι σχέσεις δεν θα είναι στενές, αφού δεν θυμάμαι να έχουν βρεθεί καν οι δύο άνδρες στο παρελθόν. Εδώ που τα λέμε, όμως, ο κ. Αναστασιάδης είχε μεταβεί πριν κάμποσους μήνες στο Λονδίνο και είχε συμμετάσχει στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος του κ. Χέιγκ. Τότε είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά, όπως προανέφερα και εφόσον δεν με απατά η μνήμη μου, με τον κ. Χέιγκ δεν είχαν βρεθεί τότε. Τα λέω όλα αυτά διότι πρωί-πρωί σήμερα, ο Νίκος Αναστασιάδης θα πάρει πρόγευμα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών στην οικία του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ. Είναι μια ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και σε συνθήκες πιο χαλαρές από μια συνάντηση στο γραφείο του προέδρου του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου.

Δεν πάει κατεχόμενα
Ο Γουίλιαμ Χέιγκ θα ανηφορίσει επίσης σήμερα το πρωί (εποχούμενος φυσικά) στο Προεδρικό για συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια (άρτι αφιχθέντα από την Ιορδανία). Μαθαίνω επίσης ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν προτίθεται να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου ή άλλους Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες. Δεν πιστεύω ότι θα είχε πρόβλημα να πάει ή ότι επηρεάστηκε από το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει μεταβάσεις ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων τρίτων χωρών στα κατεχόμενα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χέιγκ δεν θα πάει διότι βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει στην Πάφο. Και ως εκ τούτου δεν θα είχε και πολύ χρόνο στη διάθεσή του για μεταβάσεις και συναντήσεις στα κατεχόμενα.

Επεισοδιακή επίσκεψη
Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Χέιγκ στο νησί, θυμήθηκα την προηγούμενη φορά που Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επίσκεψη του Τζακ Στρο, το 2005, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Τα πνεύματα ήταν ακόμα τεταμένα λόγω του δημοψηφίσματος και η τότε κυβέρνηση δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της σε σχέση με επισκέψεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων τρίτων ή και ευρωπαϊκών χωρών στα κατεχόμενα. Οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Εξωτερικών είχαν καταστήσει τότε σαφές στους συνεργάτες του κ. Στρο ότι δεν θα έπρεπε να μεταβεί στη βόρεια Λευκωσία και να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ. Δεν τους άκουσε και εισέπραξε αβγά και φωνές από μερικούς ακραίους και ανεγκέφαλους συμπατριώτες μας που είναι αποφασισμένοι να δυσφημούν το νησί και την ελληνοκυπριακή πλευρά διαρκώς στο εξωτερικό. Περιττό να σας πω ότι από τότε ο Τζακ Στρο έγινε υπερβολικά φιλότουρκος. Είχε την προδιάθεση και η συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων (τότε κυβέρνησης και ανεγκέφαλων) τον βοήθησε τα μέγιστα να ξεπεράσει την όποια αναστολή είχε.

Ερχονται οι μεγάλοι
Στην Πάφο, πάντως, από αύριο το απόγευμα θα βρίσκονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών για τη σύνοδο που στην κοινοτική αργκό ονομάζεται Γκίμνιχ. Μεταξύ αυτών και εκτός του κ. Χέιγκ, στη σύνοδο θα παραστούν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο ομόλογός του της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Πάφος αλλά και η Λευκωσία δεν έχει ξαναδεί τόσο πολλούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους μαζί. Ας είναι καλά η προεδρία της ΕΕ, την οποία μεταξύ μας την έχουμε σχεδόν ξεχάσει. Μιλούσα για το θέμα αυτό με ένα φίλο και πηγή της στήλης, ο οποίος παρατήρησε πως πριν από ένα τόσο σημαντικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίμησε να πάει σε ταξίδι στην Ιορδανία για να υπογράψει συμφωνίες διμερούς συνεργασίας. Θεώρησα το σχόλιο βαθύτατα προκατειλημμένο και του το είπα. Του θύμισα επίσης ότι ο κ. Χριστόφιας θα δει τον κ. Χέιγκ σήμερα και τον κ. Φαμπιούς το Σάββατο το πρωί. Ο φίλος όμως επέμεινε και μου έλεγε ότι τον ενοχλεί που ο Πρόεδρος δεν καταλαβαίνει τα ευρωπαϊκά όπως τον ενοχλεί και το ότι όταν μιλά γι' αυτά μιλά με κουβέντες του καφενέ. Ομολογώ ότι σε αυτά τα τελευταία σχόλια δεν είχα κάποια παρατήρηση να κάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου