Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση στις επικρίσεις Καρογιάν πως ο Λιλλήκας ζήτησε το ΥΠΕΞ από τον Κασουλίδη το 2008.‏




Απάντηση στις επικρίσεις Καρογιάν πως ο Λιλλήκας ζήτησε το ΥΠΕΞ από τον Κασουλίδη το 2008. 

------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Λιλλήκας: Δεν είχα συνάντηση ούτε με Κασουλίδη ούτε με Χριστόφια

«Ανακοίνωσα την απόφαση μου, τότε, υποστήριξης του κ. Χριστόφια, χωρίς να έχω καμία συνάντηση ούτε με το επιτελείο του κ. Κασουλίδη, ούτε με του κ. Χριστόφια Άλλοι έχουν παράδοση με τις συναλλαγές», δήλωσε ο υποφήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας, απαντώντας στις επικρίσεις του Μάριου Καρογιάν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι "δεν είχα καμία συνάντηση, και μπορεί να ρωτηθεί και ο κ. Κασουλίδης, με κανένα από τα δύο επιτελεία, ούτε του κ. Κασουλίδη, ούτε του κ. Χριστόφια (το 2008)".
Σε παρατήρηση ότι είχε δηλώσει το Σάββατο στο ραδιοσταθμό «ΑΣΤΡΑ» ότι ευθύνεται το ΔΗΚΟ για τη μη σύσταση κοινού οργανωτικού γραφείου όταν ήταν υποψήφιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος για το 2008, ενώ σήμερα στον «ΑΣΤΡΑ» ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν αντέστρεψε τα πυρά, ο οποίος είπε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχασε τις εκλογές γιατί αυτοί που τον συμβούλευαν απέτυχαν και ότι δεν άφησε ο κ. Λιλλήκας, τότε, τον Τάσσο Παπαδόπουλο να δει συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που ζητούσαν συνάντηση μαζί του και παρέσυραν την προεκλογική περίοδο σε λάθος κατεύθυνση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν θα απαντήσει σε παραμύθια.


«Οι Κύπριοι πολίτες έχουν γνώση και επίγνωση και είμαι βέβαιος ότι απάντηση στον κ. Καρογιάν θα δώσει ο κόσμος του ΔΗΚΟ, ο οποίος δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπερασπιστεί την πολιτική και τις αρχές του ΔΗΚΟ, όπως τις χάραξε ο αείμνηστος ιδρυτής του κόμματος Σπύρος Κυπριανού και συνέχισε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος», συμπλήρωσε.

Φυσικό αέριο
Η Κυβέρνηση "οφείλει, με το πλέον επίσημο τρόπο, να στείλει στην Άγκυρα όπως και στους ευρωπαίους εταίρους μας, το μήνυμα πως είναι αποφασισμένη να αναστείλει μονομερώς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η χώρα αυτή δεν τερματίσει τις απειλές και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", είπε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.
Σε δηλώσεις του αναφορικά με τις τουρκικές απειλές για το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ρόλος του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι "η αποκάλυψη του κ. Μαλά για τις απειλές της Τουρκίας αναφορικά με το φυσικό μας αέριο, που του μετέφερε ο κ. Ντάουνερ, δεν μας εξέπληξε".

"Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα, ενεργώντας ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας, εκτοξεύει απαράδεκτες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας εξέπληξε, όμως, η χλιαρή απάντηση του συνομιλητή του κ. Ντάουνερ, όπως και της Κυβέρνησης, οι οποίοι αρκέστηκαν να υπενθυμίσουν την αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τέτοιες ανώδυνες για την Τουρκία αντιδράσεις, δεν αποτρέπουμε νέες τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Η Κυβέρνηση οφείλει, με το πλέον επίσημο τρόπο, να στείλει στην Άγκυρα όπως και στους ευρωπαίους εταίρους μας, το μήνυμα πως είναι αποφασισμένη να αναστείλει μονομερώς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αν η χώρα αυτή δεν τερματίσει τις απειλές και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

Αυτό το μήνυμα, συνέχισε, έπρεπε να είχε στείλει η Κυβέρνηση από το περσινό καλοκαίρι, όταν η Τουρκία προκαλούσε ένταση στην περιοχή με το πολεμικό της στόλο.
"Η Κυβέρνηση πρέπει, έστω και τώρα, να πάρει νομικά μέτρα κατά της Τουρκικής εταιρείας που προβαίνει σε παράνομες γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην κατεχόμενη Μόρφου. Η χαλαρή τότε αντίδραση, με λεκτική μόνο καταδίκη, δεν απέτρεψε τις σημερινές απειλές. Υπενθυμίζουμε ότι όταν η Τουρκία είχε προβεί σε παρόμοιες προκλήσεις το 2006 και το 2007 η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου είχε ασκήσει βέτο στο κεφάλαιο Ενέργειας (που παραμένει παγωμένο μέχρι σήμερα) όπως και στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (E.D.A). Έκτοτε και μέχρι το καλοκαίρι του 2011 η Τουρκία απείχε από κάθε απειλή και πρόκληση. Η ενέργεια του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ  κ. Ντάουνερ, ο οποίος ενεργεί ως διακομιστής των απειλών της Άγκυρας, είναι απαράδεκτη. Τις απειλές της Τουρκίας ο κ. Ντάουνερ όφειλε να τις καταγγείλει στον Γενικό Γραμματέα. Έχει υποχρέωση ο κ. Ντάουνερ να καταγράψει τις τουρκικές απειλές τόσο στην έκθεση του, όσο και στην ενημέρωση που θα κάνει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι να τις μεταφέρει σε υποψηφίους σαν ένα έμμεσο εκβιασμό", συμπλήρωσε.

Αυτό, είπε ο κ. Λιλλήκας, έπρεπε να υποδειχθεί στον κ. Ντάουνερ από το συνομιλητή του, ενώ η Κυβέρνηση οφείλει να τον καταγγείλει στο Γενικό Γραμματέα για την όλη συμπεριφορά του που αντιβαίνει με το ρόλο του ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.
"Από καιρό ο κ. Ντάουνερ έχασε την έξωθεν καλήν μαρτυρία του αντικειμενικού και ουδέτερου συνομιλητή, και η Κυβέρνηση έχει μερίδιο ευθύνης για την στάση ανοχής που τηρεί έναντι του", ανέφερε.

Έγγραφο των ΗΕ για τις συνομιλίες
Κληθείς να σχολιάσει την αποκάλυψη που έκανε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ετοιμάσουν ένα έγγραφο των μέχρι τώρα επιτευγμάτων, στις συνομιλίες, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν.
"Η δική μου θέση ήταν και παραμένει η ίδια ότι η καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων θα οδηγήσει φοβάμαι σε μια καταγραφεί μέσα από ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προφανώς και πιθανότητα τον ερχόμενο Δεκέμβριο που θα έχουμε το νέο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στόχος του κ. Ντάουνερ για καταγραφεί των συγκλίσεων δεν είναι τίποτα άλλο από το να κλειδώσει αυτές τις συγκλίσεις μέσα από ένα δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να μην επιτρέψει στη δική μας την πλευρά να διαπραγματευτική μια καλύτερη λύση", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θεωρεί πως είναι καιρός να εφαρμόσουμε την βασική αρχή που ισχύει στις διαπραγματεύσεις και σε όλες τις συνομιλίες, "οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες, ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα".
"Κατά συνέπεια, δεν δεσμεύουν τη δική μας την πλευρά, τουλάχιστον εγώ δεν δεσμεύουμε από τις μονομερείς παραχωρήσεις που έχουμε προβεί", πρόσθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου