Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση της Πρωτοβουλίας Νέων σε αυτούς που θέλουν να διχάσουν τους Ελληνοκύπριους με τους Αρμένιους, τους Λατίνους και τους Μαρωνίτες συμπατριώτες τους‏



Οι δύο ανακοινώσεις βάζουν τα πράγματα στην θέση τους:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επιστολή - απάντηση σε παραπολιτικό σχόλιο της Εφημερίδας «Πολίτης»

Σε παραπολιτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της 29ης Φεβρουαρίου γίνεται αναφορά σε ανακοίνωσή της Πρωτοβουλίας Νέων για το Μέλλον μας για την επιχορήγηση διδάκτρων από το Υπουργείο Παιδείας στους Τουρκοκύπριους και στα παιδιά που προέρχονται από τις θρησκευτικές μειονότητες.

Επειδή θεωρούμε ότι η ανακοίνωση μας έτυχε λανθασμένης ανάγνωσης και ερμηνείας από το συντάκτη «ΘΕΜΙΣ», οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα… αυτονόητα. Όλες οι θρησκευτικές μειονότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού και δεν ξεχνούμε ότι οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι έχουν συνδράμει ποικιλοτρόπως στους αγώνες για ελευθερία της Κύπρου.

Ανεξαρτήτως όμως σε ποια θρησκευτική μειονότητα ανήκει ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κάθε ευνομούμενο κράτος ισχύει η αρχή ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Η ίδια αρχή ισχύει ασφαλώς και για την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους πατρίδα.

Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα και τις επιλεκτικές επιδοτήσεις του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θέσαμε θέμα δύο μέτρων και δύο σταθμών από μέρους της Πολιτείας. Γιατί δεν απολαμβάνουν της ίδιας επιχορήγησης διδάκτρων οι Ελληνοκύπριοι μαθητές; Είναι μήπως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Γιατί επιχορηγούνται Τουρκοκύπριοι οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν αναλαμβάνουν τα ίδια βάρη που φορτώνονται οι άλλοι πολίτες, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι, είτε είναι Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι;

Ζητούμε ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σε ποια θρησκευτική ομάδα ανήκουν.

ΥΓ: Η Πρωτοβουλία Νέων για το Μέλλον μας δεν ξεχνά την προσφορά και τους κοινούς αγώνες που δώσαμε με τις θρησκευτικές μειονότητες, γι’ αυτό εδώ και καιρό προετοιμάζουμε πρόταση συνεργασίας με τις θρησκευτικές κοινότητες για να αποδείξουμε στην πράξη πως μας ενώνει όλους μας η Κύπρος και η Ελευθερία.

Ανατρέπουμε το παρόν, δημιουργούμε το μέλλον
Πρωτοβουλία Νέων για το Μέλλον μας

https://www.facebook.com/mellonmas

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Απάντηση στο Δελτίο Τύπου της Καθολικής Νεολαίας Μαρωνιτών

Με μεγάλη μας λύπη παρατηρούμε ότι ο συγγραφέας της σημερινής ανακοίνωσης της Καθολικής Νεολαίας Μαρωνιτών επιδιώκει να προσδώσει μικροκομματική χροιά σε ένα θέμα που αφορά την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνουμε ότι το ζήτημα που προέκυψε με τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αφορούσε τη δυσμενή διάκριση εις βάρος παιδιών των Ελληνοκύπριων που φοιτούν στην προδημοτική τάξη ιδιωτικών νηπιαγωγείων.
Χαιρόμαστε γιατί μας δίνετε η ευκαιρία να δηλώσουμε ευθαρσώς και προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι Μαρωνίτες (όπως άλλωστε όλες οι θρησκευτικές μειονότητες της Κύπρου) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κυπριακού λαού και ασφαλώς δεν είναι «ξένοι». Προκαλεί ωστόσο αλγεινή εντύπωση, η φανερή προσπάθεια του συγγραφέα της ανακοίνωσης να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, διασπείροντας ψέματα και λάσπη κατά του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, ότι τάχατες αποκάλεσε τους Μαρωνίτες «ξένους».

Καλούμε τον εν λόγω συγγραφέα να ανακαλέσει, αλλά και να τοποθετηθεί ευθαρσώς επί των ξεκάθαρων ερωτημάτων που θέσαμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση: Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε επί προεδρίας Κληρίδη, είναι άδικη για τα παιδιά των Ελληνοκυπρίων; Γιατί επιχορηγούνται παιδιά Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι ζουν στο ψευδοκράτος και δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία; Συμφωνείτε ή όχι ότι όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις;

Ανατρέπουμε το παρόν, δημιουργούμε το μέλλον
Πρωτοβουλία Νέων για το Μέλλον μας

https://www.facebook.com/mellonmas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου